Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT |

Orange banner med Region Syddanmarks logoRegion SyddanmarkAutismecenter Syddanmark

Æblehaven

Æblehaven

 

Hvem kan bo på Æblehaven?

Borgerne på Æblehaven har medfødt eller erhvervet døvblindhed eller et synshandicap samt udviklingshæmning, medfødt hjerneskade eller senhjerneskade. Døvblindhed og det dobbelte sansetab er det primære specialområde for Æblehaven.

Borgerne kan desuden have flere problemstillinger som andre komplekse handicaps eller psykiske lidelser som autisme, angst og manier.

Borgerne har brug for et specialpædagogisk tilbud med struktur og forudsigelighed, samt kompenserende strategier i forhold til kommunikation og socialt samvær.

Læs mere om Æblehavens specialområder her (link til). Læs mere om Æblehaven i denne artikel fra ”Puls”, der er Region Syddanmarks medarbejder magasin.

 

Hvordan er boligen og de fysiske rammer?

Æblehaven har 14 pladser og er opdelt i to boenheder; Bakken og Skrænten. Alle lejlighederne har eget køkken og bad. Bakken har syv lejligheder og et køkkenalrum med en stueafdeling. Hver lejlighed er 37 kvadratmeter med egen terrasse. Skrænten har syv lejligheder, et fælleskøkken og en fælles stue. Hver lejlighed er 42 kvadratmeter og har egen terrasse. Lejlighederne er bygget, så det er nemt at etablere loftlifte. En af lejlighederne har loftlift.

Særlig indretning for blinde og døvblinde

Belysning, taktile orienteringsmærker og akustikken i de fysiske rum på Æblehaven er indrettet særligt til blinde og døvblinde.

 

Hvordan er hverdagen?

Borgernes hverdag er struktureret med en høj grad af genkendelighed, så borgerne har de bedste forudsætninger for tryghed og forudsigelighed.  Borgerne gives mulighed for at få andre sansemæssige oplevelser på ture, der arrangeres efter den enkelte borgers behov. Det kan være små ture omkring Æblehaven eller lidt længere ture.

En gang om året afholdes ”Æblefestival” med musik og mad for alle borgere på Æblehaven.

 

Hvad sker der i dagtimerne?

Hver borger har sin egen individuelle dagsplan, nogle borgere har et dagtilbud og for andre borgere foregår dagen i botilbuddet. Æblehaven har et internt dagtilbud, hvor der er aktiviteter fra kl. 09.30 til kl. 15.00. Borgerne tilbydes aktiviteter, som er relevante for den pågældende. Det kan være en at synge eller få læst historie, et træningsprogram, eller små overskuelige opgaver. Der arbejdes med

  • Sansemotorisk træning og stimulering. Det sker gennem vandseng med lyd stimuli, brug af spabad samt klangmassage.
  • Sang og musik, sanseoplevelser med bevægelse og musikinstrumenter. Herunder salmesang, som har en særlig betydning for nogle beboere.
  • Ridning, en motorisk sanseoplevelse.
  • Ture, hvor borgere og medarbejdere kører sammen på sofacykel eller to-personers el-scooter.

 

Hvilken indflydelse har jeg på min hverdag og for mit liv?

Borgerne har indflydelse på deres eget liv i det omfang, som borgerne formår. Vi arbejder for at give borgerne indflydelse på deres eget liv selvom deres handicap medfører svære udfordringer i forhold til kommunikation og socialt samspil. På Æblehaven arbejder vi systematisk med støttet selvbestemmelse, hvor borgerne støttes i at foretage valg, ved at medarbejderne tilrettelægger muligheder for at vælge.

 

Hvordan er samarbejdet med de pårørende?

Vi lægger vægt på, at have et miljø, hvor pårørende føler sig velkomne. Vi prioriterer samarbejdet med de pårørende højt, og pårørende er altid velkomne til at komme på besøg.

Pårørende inviteres hvert år til en sommerfest for borgerne og pårørende med mad og musik.

På Æblehaven har vi et erstatningsråd, der har 4 møder om året, og sender et nyhedsbrev ud efter møderne. Se vedtægter, klik her for erstatningsråd på Æblehaven.

 

Hvordan er maden?

Æblehaven har eget køkken, hvor der bliver lavet mad til borgerne. Borgerne tilbydes varierede, indbydende og velsmagende måltider. Maden er desuden økologisk.

Måltiderne bliver organiseret efter borgernes individuelle behov. Nogle borgere spiser i lejligheden, mens andre spiser i fællesstuen i små grupper.

 

Hvordan er omgivelserne?

Æblehaven ligger i udkanten af Kolding i skøn natur i skov og ved Kolding Fjord. Æblehaven har en stor have, som er gjort særlig tilgængelig for blinde og med mange sansestimuli. Haven indeholder bl.a.

  • Sansehave i højbede med krydderurter, bær og duftende planter
  • Pavillon 
  • Bålhus 
  • Atriumgård med bassin

Hvordan arbejder personalet?

Borgernes hverdag er planlagt ud fra den enkelte borgers behov og forudsætninger. Rehabilitering og en anerkendende tilgang er vores udgangspunkt.  Vi modtager fast supervision fra ”Center for Døvblindhed og Høretab” igennem VISO i forhold til borgerne med medfødt døvblindhed.

Kommunikation og relationsarbejde med borgerne er i fokus ved supervisionen.

Vi arbejder neuropædagogisk og med døvblindepædagogik samt udfra metoder som TEACCH og KRAP. Lære mere om hvordan vi arbejder, klik her

 

 


Senest opdateret den 18-09-2020
Skriv til SocialområdetTilgængelighedserklæring